Det började med marknadschefen hos Partykungen som ville retorikträna. Det blev en heldag för ledningsgruppen med gemensam workshop och individuell retorikträning.

Alla fick konkreta verktyg för just sina retoriska utmaningar. Allt ifrån trivsamma och tydliga måndagsmöten, röstanvändning i telefonsamtal till självförtroende.

I vårt samarbete Hörd med sångpedagog Anna Wiborg höll vi en personalaktivitet för medarbetare på Svenska kyrkans kansli i Örebro under deras konferens. Powerpasset är fartfyllt med meningsfulla insikter om röst och kroppsspråk.

Uppdraget fortsatte under året med heldagsutbildning i presentationsteknik för medarbetare som utbildar, talar i kommunen och leder arbetsgrupper. 

Partykungen ville ge medarbetarna på kundtjänst kompetensutveckling inom retorik. Kundtjänsten är en viktig kugge i varumärkesupplevelsen. De kan skapa återkommande, nöjda kunder.

Varje medarbetare fick varsitt retorikpass vilket gjorde att verksamheten kunde rulla på som vanligt trots fortbildningstid. Alla var mycket nöjda och hade fått strategier för att vända en missnöjd kund, undvika sliten och trött röst och förmedla rätt energi med rösten. 

Under konferensen Forum för samhällsekonomisk analys efterfrågade Naturvårdsverket en föreläsning som kunde hjälpa dem som miljöekonomer att prata siffror med mer känsla och på så vis närma sig sina kollegor med mer fokus på ekologi eller biologi. Det resulterade i föreläsningen "Siffror med hjärta" för ett hundratal deltagare. 

Arrangören berättade att många tyckte min föreläsning var det bästa under hela konferensen. Senare samma år återkom jag till en EU-enheten vid Naturvårdsverket för en retorikutbildning med fokus på interkulturell retorik och argumentation. 

En chef hos King Games ville utveckla sin presentationsteknik och tog hjälp av mig och sångpedagog Anna Wiborg i vårt samarbete Hörd.

Under några team-dagar för ett internationellt team ville han sedan ha en personalaktivitet med fokus på röst och retorik. Under 1,5 timme fick teamet ett Powerpass med många insikter om röst och kroppsspråk. 

I Länsförsäkringars chefsnätverk Qnet, för kvinnor som är eller ska bli chefer, utbildade jag med fokus på maktspråk, auktoritet, vänlighet, att ta plats eller inte.

Deltagarna fick förståelse för sitt eget kroppsspråk och sin röstanvändning bortom stereotyperna kvinnligt och manligt. 

När Amnesty samlade sina utbildare för att ta del av ett nytt utbildningsmaterial önskade de utbildning i retorik och presentationsteknik. Under en halvdag fick var och en en kort stund framför gruppen med retorikträning.

Deltagarna fick med sig en hel del konkreta tips för att öva in ett nytt material och göra det till sitt eget samt olika sätt att arbeta med manus och förberedelse.

Styrkan i upplägget där varje individ får egen tid framför gruppen är  att alla lär av varandra och det uppstår många samtal med konkreta exempel att lära sig av. 

Det började med en rektor som med sina kollegor i Örebro kommun var på retorikutbildning med mig. Därefter anlitade han mig för samma retorikutbildning med fokus på bemötande och goda dialoger till sina gymnasielärare.

Det i sin tur resulterade i fler retorikföreläsningar för eleverna på programmen Restaurang och Livsmedel samt Hotell och Turism med fokus på service och bemötande med hjälp av retoriska mallar och bättre koll på sin röst.

Miljöpartiet Stockholm och Örebro samt Centerns ungdomsförbund har anlitat mig för retorikutbildning. I workshops har deltagarna fått tips och övningar kring retorisk förberedelse, argumentationsteknik, att skapa förtroende, tilltala rätt målgrupp och hitta sin egen talarstil.