Kläder, kiss, kommunikation och retorisk ironi

Jag har en kissklänning. Alltså en svart tajt klänning med hårdrocksbandet Kiss logga tryckt över hela klänningen. Jag kunde inte låta bli att köpa den. Den påminner mig om min tonårstid och jag tyckte den var så rolig. 

Jag har även en batman-top. 

En flirt med sina "mörka sidor"
De här plaggen har jag inte på mig för att bli tagen på allvar i hårdrockssammanhang eller bland serietidningsnördar. Det finns ett visst mått av ironi i de klädvalen. Känner man mig så förstår man det. Det är lite på kul. En flirt med sådant som finns i mig men inte något som identifierar hela mitt jag. 

Ironi i kommunikation – en svår balansgång
Kläder kommunicerar, det är ingen hemlighet. Men när det kommer till ironi kan det va lika svårt att förmedla med kläder som i skrift. Det kräver en större förståelse för kontexten, för dig som talare. Det kanske inte blir ett lyckat intryck om du framstår som en hårdrocksbrud istället för, ja, vad vet jag, en kvinna med självdistans och humor kanske.

Vilken retorik väljer du: säkerhet eller ironi?
Så, var försiktig med ironiska kläder. Eller, ja egentligen vill jag inte ge det rådet, försiktighet är inte riktigt min grej. Men var medveten om vad de kan innebära och om du är villig att ta risken. Vad händer om dina lyssnare inte förstår ironin? Tappar du hela ditt förtroende då? Du välja själv om du vågar risken eller tar en säkrare väg utan Kiss. 

Hur tänker du om att klä dig ironiskt, personligt, vågat inför dina lyssnare? 

Vad tycker du? Kommentera gärna!

  • Angelica • 27 juni 2017 06:56:00
    Det bor definitivt en kläd-ironiker i mig, men jag blir så rädd för att någon av mina lyssnare inte ska förstå att jag i allmänhet låter bli. Ibland är jag ironiker så att det inte ska märkas istället, som att ha nätstrumpor under affärsbyxorna t.ex. Det är roligt att se människors reaktioner utan att de vågar fråga. Bra inlägg!
  • Så kul att du berättar om dina knep! Jag klär mig ofta i kläder eller detaljer som jag rycker är just roliga, inte nödvändigtvis fina, för att det är kul och gör mig glad. Är jag glad har jag bättre hållning och självförtroendet lyser igenom så oftast tycker jag att det är kul att våga hellre än att välja ett säkert kort.

    28 juni 2017 11:42:24

Senaste inlägg

Etiketter