Så håller du kvar lyssnarna även när du måste dra en parentes

Om du någon gång talat i sammanhang där det är naturligt att lyssnarna ställer frågor så vet du också att det kan tvinga dig som talare att ta omvägar för att svara. I de fallen finns en vanlig fälla, men läs vidare så ska jag berätta hur du undviker den och istället blir ännu tydligare, mer varierad och roligare att lyssna på. 

Så här ser det ofta ut: du får en fråga från någon lyssnare och du börjar svara på den. Efter ett par meningar inser du att du behöver berätta en annan sak för att de ska förstå svaret, och här finns fällan. I det läget väljer många att hastigt och nästan hafsigt skynda sig genom den där andra saken (bakgrundsberättelsen, annan fakta, en parallell händelse) innan man går vidare till svaret. Resultatet blir ett stressat och rörigt framträdande. I värsta fall har varken den som ställde frågan lyckats uppfatta svaret eller de som behövde parentesen förstått den. 

Vad är då det bättre alternativet? Att ta den där andra saken ännu långsammare. När du inser att du måste avbryta ditt svar, dra då ner drastiskt på tempot och var tydlig med att nu kommer en parentes. Ännu tydligare blir det om du också flyttar dig något steg åt ett håll för att sedan återgå till ursprungspositionen när parentesen är klar och du fortsätter med det du skulle. Det går faktiskt att få lyssnarna att hänga med i tre(!) parallella berättelser samtidigt bara genom att jobba med olika placeringar i rummet, men det kan jag skriva mer om en annan gång. 

Alltså, dra ner på tempot och markera med dina ord och ditt kroppsspråk att det du nu ska säga är en parentes.

Har du hamnat i den här fällan och kört dina parenteser för snabbt någon gång? 

Vad tycker du? Kommentera gärna!

 • Mats • 11 augusti 2015 19:01:09
  Hej Klara!
  Himla bra tips! Det ska jag tänka på. Undrar om det går att tillämpa när man sitter ner på ett möte också för där händer det ofta att man vill lyfta något man talat om ur sin speciella lilla vinkel för att sedan infoga det i sammanhanget? Kram /Mats
 • Tack Mats! Ja men visst funkar det även i sittande möte. Där kan det ju t o m vara ännu viktigare att faktiskt prata på ett fängslande och varierat sätt för vi vet ju alla att möten har en tendens att va långa, feltajmade och trista : )

  11 augusti 2015 20:00:21

 • Elisabeth Bövik • 10 augusti 2015 08:24:18
  Hej Klara! Vilka bra tips och vilken bra förklaring hur man skall tänka och agera om man hamnar i fällen. Detta skall jag verkligen ta till mig. Önskar dig en trevlig dag. Soliga Göteborgshälsningar / Elisabeth
 • Va kul att du har nytta av tipsen, uppskattar att du tog sig tid att lämna en kommentar : )

  10 augusti 2015 20:21:46

Senaste inlägg

Etiketter