Därför ska du lära dig lite retorikteori

En av mina favoritböcker från retorikutbildningen vid Örebro universitet En av mina favoritböcker från retorikutbildningen vid Örebro universitet

För ett tag sedan bloggade jag på femsnabbatips.se och gav fem, som jag tycker är bland de viktigaste, retoriktipsen om du tar dina presentationer och föreläsningar på allvar. Det andra tipset var att lära sig lite retorikteori. Trist? Nej, fantastiskt! 

Lyssna inte på retoriktips, gå inte en retorikkurs
Det finns så mycket retoriktips, retorikkurser, retorikutbildningar och retorikböcker. Jag är förstås en del av utbudet och kanske verkar jag tala emot mig själv i dagens inlägg. Den risken tar jag för det jag ska skriva är viktigt. 

Retoriken i praktiken är ingenting utan sin teori
Du kommer aldrig kunna utveckla ditt bästa retoriska jag bara av att lyssna på lättillgängliga tips och gå på kurs då och då. Retorikens praktik kräver sin teori. Att känna till teorin är att själv ha makten. Att ge sig själv kunskap, valmöjligheter och analysförmåga som på riktigt kan ta dig framåt och göra dig till en skarpare retoriker. Därför är mitt tips att lära sig lite retorikteori. 

Lär dig retorikteori så här

 • ​Läs en retorikkurs på universitetet. Det är bra grejor. 
 • Läs böckerna från kurslitteraturlistan på universitetskurserna. 
 • Var nyfiken ställ svåra frågor på de retorikutbildningar du går på. Fråga om teorin, vad ligger bakom dessa praktiska tips.


Bästa frågan är varför?
Att fråga varför var mitt tredje tips och de här två hänger ihop. Ju bättre svar du kan ge på dina egna varför, desto mer kan du utveckla dig själv som talare och föreläsare. För att lite mer på djupet förstå varför vissa saker du säger får viss effekt så krävs att du har lite retorikteori i huvudet.

Fråga varför före ditt framträdande. Varför har jag med den här delen? Varför har jag lagt det i den här ordningen? 

Fråga varför efter ditt framträdande. Varför blev det si eller så? Varför skrattade dom inte? Varför drog jag över tiden? Varför fick jag applåder på just det där stället? Varför fick jag så många frågor? 

Var har du lärt dig det du kan om retorik?

Vad tycker du? Kommentera gärna!

 • Helena Dahlberg-Sjöström • 13 februari 2015 15:58:11
  Då jag inte studerat retorik så är jag tacksam för dina tips!
 • Tack, det är förstås inte meningen att alla ska behöva läsa så visst kan man ta sig en bra bit bara på mina och andra retorikkonsulters tips.

  15 februari 2015 17:28:16

 • Linda • 13 februari 2015 07:21:06
  Ja som med allt man studerar så är teori och praktiskt arbete a-o för att lära sig ännu mer och finslipa sina kunskaper. Det ytterst lilla jag kan om retorik har jag lärt mig här hos dig Klara
 • Kul att höra Linda!

  15 februari 2015 17:27:34

 • Jessica • 12 februari 2015 15:17:41
  tack för tipset! Har planen att läsa en sådan kurs när jag betat av den jag håller på med
 • Va kul Jessica, gör det bara! Du lär inte ångra dig. Kanske fastnar du t o m och sitter med en kandidatexamen efter tre år som jag : )

  15 februari 2015 17:25:49

Senaste inlägg

Etiketter