Kommunicera med kläder – mössa eller basker?

I morse när jag skulle gå ut med hunden tog jag som vanligt på mig min röda, tajta peakmössa, en sportig, friluftsaktig sak. Jag tog den istället för min knallblå ullbasker och det tar alltid emot lite i hjärtat. Det fick mig att fundera på det här med klädsel och vad den kommunicerar. 

Hur medvetet väljer du kläder? 
I vardagen är tanken kanske inte så medveten om varför du väljer vissa kläder framför andra. Framförallt väljer vi inte alltid så medvetet utifrån de vi ska möta idag och hur vår klädsel kan gynna vårt budskap och vår ställning i just den gruppen. Snarare utgår vi automatiskt från en känsla. Det känns lite ruggigt idag – jag tar ullkoftan. Vilken fredagsfeeling jag har – äntligen kan jag använda mina glittriga leggings o.s.v. 

Vad förväntas av dig och din klädsel?
Men varför tar det emot för mig att välja peakmössan? Jo, jag känner inte att den riktigt signalerar det jag vill framställa mig själv som. Den säger, här är en en tjej som kör funktion och bekvämlighet framför stil. Och det är ju förvisso och uppenbarligen sant men jag tror kanske någonstans att det av många jag möter inte anses lika bra som en stilfull basker. 

Komforten vinner
Trots att det gör lite ont i hjärtat vinner komforten i den röda peakmössan som är så mjuk och len och välsittande och lagom varm och andas fint. Min ullbasker däremot åker lätt ner för långt i pannan, blir snabbt alldeles för varm och värmer ändå inte hela öronen. 

Situationen avgör stilvalet
Så, när jag bara ska gå ut med hunden, eller cykla till mitt andra jobb på digiPlant där alla känner mig väl så blir det Klara med ett stänk av bekväm funktion och friluftsliv som far fram på gatorna. Men ska jag sitta på coffice, träffa kunder eller föreläsa, ja då blir det ullbaskern. Den som får mig att känna mig lite mer kultiverad, lite mer stilfull, lite mer chick, lite coolare och lite mer business-jag. 

Tack till Elisabeth Bövik och Betsabé Vivanco Goldberg som jag fått lära känna  I Företagarens bloggutmaning. De jobbar båda med strategisk klädsel och stil och satte igång mina tankar om klädsel och kommunikation mer. 

Vilken mössa tar du? Borde vi alltid köra på vår känsla eller kan det finnas en poäng i att ta peakmössan till kundmötet? Vad skulle du signalera då?

Vad tycker du? Kommentera gärna!

 • Elisabeth Bövik • 18 december 2014 15:12:32
  Det var ett mycket bra inlägg Klara. Detta med vår utsida, vårt kroppsspråk och vårt sätt att uttrycka oss genom vår klädsel har vi med oss sedan urminnes tider. I grund och botten handlar det om ordning och kontroll. När vi visar en utsida som vi valt utifrån tillfället ifråga, vår ålder och vårt jobb bekräftar vi att vi också har ordning på vårt inre och att vi därmed är en noggrann person som man kan lita på. Vår klädsel har genom långa tider i historien vart en social distinktion för båda könen. Det som varit avvikande har ansetts som felaktigt och på så sätt givit bäraren mindre trovärdighet. Det är därför bra att tänka på sitt klädval inför möten som t.ex en anställningsintervju, kundbesök, föreläsningar, presentationer och även när vi t.ex vi skall på en date. Att göra det bästa av våra egna förutsättningar såväl i vardagslag som på jobbet eller till fest medför väldigt ofta att vi också känner oss bättre inombords. Insidan stödjer vår utsida sett ur en holistisk synvinkel. Intressant att vi idag har samma kriterier idag som våra förfäder som levde för många hundra år sedan.
 • Tack Elisabeth! Vad intressant det där om ordning och kontroll och även tanken på att inte särskilt mycket har förändrats i hur vi förhåller oss till kläder och sociala samspel. Upplevde liknande sak när jag föreläste för 13-åringar tidigare i höst. Jag kan känna mig främmande för världen de lever i jämfört med när jag var tretton. Men ganska snabbt fann vi varann i att vi alla hade liknande erfarenheter av att vara förälskad, lyckligt och olyckligt, att fundera på vem man vill hänga med, vad man ska ha på sig, om Gud finns eller om man kommer klara matteläxan.

  21 december 2014 18:20:20

 • Nina • 18 december 2014 11:16:50
  Ja, det är intressant det där med klädsel. Ibland undrar jag varför det alltid kommer fram folk till mig och frågar om vägen.. händer det ofta er med? Det känns nästan som om det står en skylt i pannan på mig som säger... Fråga mig, jag vet vägen. Undra om det kan bero på klädsel?
 • Kul Nina! Kanske klädsel eller att du har en kroppshållning och en blick som ser ut som att du vet var du är och vart du är på väg samtidigt som du är öppen för att möta någon längs vägen. Ta alla frågor du får som en komplimang : )

  21 december 2014 18:21:25

 • Be yourself. • 18 december 2014 10:34:02
  Tack Klara för inlägget.
  Strategisk klädsel är viktigt i alla lägen tycker jag. Även i vardagen då man inte träffar någon speciell. För mig handlar det om att göra mig redo. Ibland när jag har jobbat hemifrån och kanske går i mysbyxor är jag liksom inte lika alert och på hugget som när jag gör mig i ordning till kontoret. Även idag när jag inte har några viktiga kundmöten är jag vardagsfin och känner att jag har rätt "mood" för arbetsdagen.
  Ha en fin helg!
  /Betsabé Vivanco Goldberg
 • Mm, jag vet vad du menar. Ibland väljer jag att klä mig för jobb även om jag jobbar hemma men jag tycker också det finns en väldig tjusning i att skriva viktiga offerter och maila viktiga mail iklädd pyjamasbyxorna. Då kan jag liksom känna mig lite busig, lite hemlighetsfull och det ger mig energi. Kanske fånigt men..

  21 december 2014 18:22:48

 • Dorotea Pettersson • 18 december 2014 10:28:04
  Jag har ju tänkt mycket på detta det senaste. Vilka kläder jag väljer är avgörande i mina möten och också viktigt för mig själv. Jag coachar mycket på Skype och sitter därmed många gånger hemma. Hemma går jag gärna i bekväma kläder och men det är inte så professionellt. Därför är jag noga med att mina bekväma kläder samtidigt är business.

  Med andra ord: Jag väljer baskern. Peakmössan fungerar bara på promenaden.
 • Jag förstår! Jag älskar bekväma kläder som samtidigt ä business. Jag kör ofta svarta harembyxor med med en snygg topp och väst till, eller kavaj. Då känner jag mig på business-topp.

  21 december 2014 18:24:16

Senaste inlägg

Etiketter