Söndagscitatet: Kan språket vara neutralt?

"Language is never innocent"
– James Berlin


Språket är aldrig oskyldigt. Vad betyder det? Orden förmedlar alltid något som avslöjar en ståndpunkt, en världsbild en identitet. Det är aldrig bara ord.

Varför skulle det vara viktigt att tänka på när man kommunicerar? I en situation där du står inför en grupp människor och ska prata är det ganska enkelt att se att ditt språk inte är oskyldigt. Du har en agenda med varje ord, formulering och sätt att säga det på. I vardagskommunikationen kan det vara svårare att se vad språket gör sig skyldig till. 

Om språket aldrig är oskyldigt så är det alltså skyldigt. Till vadå? Skyldig till att avslöja åsikter, identiteter, kulturer och världsbilder och fördomar. Det finns inget objektivt språk, det finns inga neutrala uttryckssätt. Håller du inte med får du mer än gärna kommentera det. Jag har hittills inte stött på ett neutralt språk i något sammanhang. 

Inför veckan som kommer vill jag att du lyssnar på ett helt nytt sätt. Spetsa dina öron, läs mellan raderna i nyhetssändningar, på kaféet, på jobbet och inte minst i dina egna ord. Vad säger orden om dig? Är det det du vill förmedla eller är det dags att förnya dina uttryckssätt, välja ett annat språk? 

Anser du att det finns ett neutralt språk?

 

Vad tycker du? Kommentera gärna!

 • Nina Björk • 21 september 2014 13:42:52
  Ingenting är nytt under solen, redan de gamla grekerna... och även ännu längre tilllbaka i ordspråksboken 18:21 "Död och liv har tungan i sitt våld, de som gärna bruka henne få äta hennes frukt".
 • Så sant Nina, men det tåls att påminna sig om ändå.

  24 september 2014 10:00:25

 • Charlotte • 21 september 2014 12:43:17
  Jag håller helt med dig. Jag tänker mycket på orden, deras valörer och vad vi lägger för värderingar i dem, hur vi laddar dem. Det är också viktigt att inse att olika personer laddar olika ord olika... därför är det svårt att avgöra laddningen i något. Ta till exempel ord som "makt", "feminism" eller "ambitiös". När människor, kanske lite slarvigt, säger att journalister ska vara objektiva, så osäkrar jag min revolver. För det är omöjligt att vara objektiv... däremot är det möjligt att sträva efter saklighet och opartiskhet. Det är verkligen spännande att säga värderingarna i orden.
 • Ja, vad orden betyder är alltid flytande mellan avsändarens intentioner och lyssnarens förförståelse. Att studera det är det jag gör i retorikanalyser. Det är så kul och spännande! Helt rätt att osäkra din revolver : )

  24 september 2014 10:01:58

 • Dorotea Pettersson • 21 september 2014 12:13:19
  Så sant! Jag tänker på detta rätt ofta inför framträdanden jag ska göra. Hur jag ska förmedla det jag säga så att rätt sak kommer fram. Detta är oerhört viktigt i byggandet av sitt varumärke.

  Tack ännu en gång för ett bra inlägg.

  /Dorotea
 • Visst är det så Dorotea, viktigt i varumärkesbyggande. Jag tänkte på det senast när jag var i Stockholm och såg reklam för Minutfilé (utbankad kycklingfilé). Att ordet rymmer så mycket av en världsbild. Vi kan sälja något för att det går snabbt att laga, vilket avslöjar hur vi förhåller oss till tid OCH hur vi förhåller oss till måltiderna : )

  24 september 2014 10:03:26

 • Kristina Bähr • 21 september 2014 12:03:16
  Det var tydligt sagt. Nej orden är aldrig neutrala och med tanke på att min blogg i dag skrevs innan jag läste detta, kan jag helt tydligt se att jag också gjort mig skyldig till att ge en ståndpunkt, vilket var syftet. Men min egen agenda lyser igenom.
  Tack för tydliggörandet och påminnelsen. Kanske inte gör något om jag är partisk, men jag måste kunna stå för min ståndpunkt ända in i märgen... ;)
  Kristina
 • Haha, det missade jag att läsa. Det var inte riktat som en avhyvling mot dig : ) Men roligt att höra att mina ord skapar eftertanke och blir en bra påminnelse i alla fall.

  24 september 2014 10:04:14

Senaste inlägg

Etiketter