Angående Cissi Wallins förslag om retorik som obligatoriskt i skolan

Det finns rosa blåsippor. De kan ändra färg... Det finns rosa blåsippor. De kan ändra färg...

Jag vill skriva några rader om Cissi Wallins förslag i Metro om att införa obligatorisk retorik i skolan. 

Klart Sverige bör ha retorik i skolan. Obligatoriskt. Cissi Wallin skriver utifrån valresultatet och SD:s höga siffror. Jag är helt med på det hon skriver om att det vore bättre att träna sin debatteknik och ”våga ställa sylvassa, kritiska frågor, utan att vara hånfull.” Elaine Eksvärd twittrade också nyligen om ilskan över att det enda argument som använts mot Sverigedemokraterna är att kalla dem rasister. 

Jag skulle vilja tillföra ytterligare en dimension från retoriken och varför det är så viktigt att alla får lära sig använda den. 

Alltid när någon stark ledare eller ett parti med en skev syn på människovärde skördar framgångar säger många att de måste varit en skickliga retoriker som fick med sig folk på det där. Ja, jag tänker bland annat på en man i liten mustasch som fick alldeles för mycket makt i Europa för 80 år sedan. Han var ingen bra retoriker. Men framförallt och tyvärr – det var inte folket heller. 

Retoriken har två sidor. Att tala och att lyssna. Lyssna kritiskt. Ja, vi behöver fler som kan ställa kritiska frågor och argumentera smartare än ”ni är rasister”. Men jag önskar också att varje person som la sin röst på SD hade fått lära sig mer retorik i skolan. Lärt sig att avslöja svaga argument, se igenom PR-knep och tänka ett steg längre. Analysera vad vissa värderingar innebär för hur man ser på sina grannar och medmänniskor – både de som bor i villan bredvid, i landet bredvid och i världsdelen bredvid. 

Är det inte dags att det 200 år långa uppehållet av retorikundervisning i skolan får ett slut? Vi tog trots allt vårt förnuft till fånga och lät retoriken komma tillbaks till universiteten ”redan” på 80-talet. Det är hög tid att göra världens mäktigaste ämne till allas skarpa vapen i kampen för en bättre värd. Obligatorisk retorik i grundskolan, yes! Då kan fler identifiera ruttna kärnvärden bland perfekt tecknade blåsippor. 

Vad tycker du? Kommentera gärna!

 • Dorotea Pettersson • 18 september 2014 11:25:20
  Du har helt rätt. Kan vi förmedla oss på ett bra och korrekt sätt genom vårt tal kommer vi att ta oss fram lättare i livet. Retorik är verkligen inte bara konsten att övertala utan konsten att förmedla vår ståndpunkt, kunskap osv.

  Tack för en riktigt bra blogg.

  /Dorotea
 • Sara • 17 september 2014 20:02:03
  Håller fullständigt med dig! Jag som arbetar i skolan tycker att vi definitivt borde ha mer retorik och även öva oss i konsten att tänka kritiskt.
 • Camilla Olsson • 17 september 2014 16:26:00
  Gillar ditt tankesätt om att göra världens mäktigaste vapen till allas vapen. Ord är makt och om man inte får öva på att uttrycka sig så saknar man en dimension gentemot många andra. Är glad över att du är så tydlig med retorik inte bara handlar om att övertala, utan också om att analysera och visa kunskap. Jag skulle också gärna se mer retorikövningar i skolan.
 • Sanna Levelius • 17 september 2014 10:23:40
  Åh, vad bra att du tar upp att retorik inte handlar om att lyckas övertala så många som möjligt. Utan att det också handlar om analys och kunskap. Bra. Tack, jag tror också det behövs i våra skolor.
  /Sanna
 • Tack så mycket Sanna! Skulle bli jätteglad om du också ville dela inlägget vidare : )

  17 september 2014 10:42:41

Senaste inlägg

Etiketter